Bijenhouden

Bijenhouden als hobby
De tijd van de romantische bijenteelt in strokorven is voorbij. Tegenwoordig worden bijen hoofdzakelijk gehouden in meerdelige houten of kunststof kasten. Het voordeel van kasten is dat de imker zijn volken gemakkelijker kan controleren. De raampjes kunnen er worden uitgehaald om de honing te oogsten, en om ziekten en plagen van de bijen te bestrijden. Het is in Nederland niet mogelijk van de bijenteelt te leven, maar voor imkers die hun honing op kleine schaal verkopen hoeft de hobby weinig geld te kosten.

 Het nut van de bijen
Honingbijen leveren o.a. was en honing, maar ook bijengif, propolis en dienen als bestuivers van gewassen. Dat is het directe nut van bijen. Bij het verzamelen van nectar en stuifmeel vliegt de bij van bloem naar bloem. Een deel van het stuifmeel blijft hierbij aan het behaarde lichaam en de pootjes kleven en zorgt voor de bestuiving van een volgende bloem. Doordat bijen bloemvast zijn, (ze vliegen op de bloemen van één plantensoort zolang daar voedsel te halen is) zijn ze uitermate geschikt voor de bestuiving van appel, peer, pruim en kers, maar ook voor bramen, aardbeien en bessen. Weet u wel dat 80% van de gewassen worden bestoven door (honing)bijen? Vooral in kassen worden bijen en hommels ingezet voor de bestuiving van paprika en tomaten en bij de zaadteelt. De economische waarde- ­geschat op 730 mln Euro -­ van de honingbij ligt in de bestuivingsfunctie. De honingopbrengst bedraagt echter slechts 5% van de Nederlandse consumptie. Bijenwas werd in het verleden gebruikt voor verlichting als kaarsen, heden wordt was gebruikt in de cosmetica-­‐industrie en als glansmiddel bij veel soorten snoep en drop.

Natuur en milieu
Bijenhouden is een echte natuurhobby: voor het imkeren bent u afhankelijk van het weer voor een goede honingoogst. Door het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van monocultures in de landbouw, zijn veel andere bestuivende insekten uit ons milieu verdwenen. Hun taak wordt nu overgenomen door de honingbij, zodat bijvoorbeeld heesters in plantsoenen dankzij de bijen ‘s winters bessen dragen, en er op die manier voor zorgen dat veel vogelsoorten in onze steden en dorpen kunnen overwinteren. Op hun manier dragen honingbijen dus bij aan de instandhouding van de flora en fauna. 

Tips voor toekomstige bijenhouders
Wilt u graag bijen gaan houden? Dan is het verstandig dat u zich aanmeldt bij onze imkervereniging: wij staan u bij met raad en daad en kunnen u aan uw eerste bijenvolkje helpen. U bent dan tevens lid van de NVB en ontvangt het maandblad. Maar: het is goed eerst de basiscursus te volgen. Elders op deze website treft u daarover informatie aan. Wie deze basiscursus heeft gevolgd is in staat zelfstandig en met succes bijen te houden.

Tips voor de niet-­bijenhouders
Ook als u niet van plan bent bijen te gaan houden, kunt u de bijen van dienst zijn, door bijvoorbeeld planten en struiken in uw tuin te zetten die nectar en stuifmeel leveren. Voor u levert dat dan een prachtig schouwspel van nijvere bijen en fleurige vlinders op, en de imkers in de buurt zullen u dankbaar zijn. Ook kunt u ervoor zorgen de bijen gezond te houden, door geen insekten-­  of onkruidbestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken, en wellicht uw buren en uw gemeente vragen hetzelfde te doen. Ook al houdt u geen bijen, u kunt toch genieten van echte Nederlandse honing uit de buurt. Bijna elk dorp of elke stad kent wel een aantal imkers die aan huis hun honing verkopen, die wellicht is gehaald in uw eigen tuin.